Lucruri pe care trebuie sa le stii cand cumperi un mouse

Mousul este unul dintre perifericele cele mai ieftine si de care nu ne putem desparti chiar si atunci cand folosim un laptop pentru ca e mult mai usor de manevrat decat touchpad-ul. Preturile variaza intre 10 lei si 1.000 de lei, iar diferenta este facuta de design, tehnologie si conectivitate.

Chiar si un calculator se poate folosi fara mouse daca stim tastele care ii inlocuisc functiile acestuia insa productivitatea este mult mai scazuta deoarece pierdem foarte mult timp pentru a face combinatiile necesare din tastatura. Ca atare, mouse-ul este extrem de necesar. Ne putem intreba insa daca e necesar sa platit un pret de peste 50 de ori mai mare pe unul performant in detrimentul unuia clasic.

Teoretic, daca nu facem decat sa lucram in Word sau sa navigam pe internet, atunci raspunsul ar putea fi ca nu avem nevoie de un mouse scump, ci de unul cat mai ieftin. In cazul in care conectam laptopul prin televizor, atunci trebuie sa luam in calcul un mouse wireless, dar pana si pretul acestuia incepe de la 20 de lei.

Ce trebuie sa avem in vedere cand cumparam un mouse?

Daca vrem un mouse mai scump trebuie sa luam in calcul mai multe aspecte. Putem alege intre unul cu fir sau unul wireless. Primul are dezavantajul ca nu poate fi indepartat prea mult de calculator sau laptop, iar cel din urma poate pierde semnal si trebuie sa ii schimbam din cand in cand bateriile.

Legat de conectivitate, putem alege unul USB sau wireless. Trebuie sa retinem ca cele care se conecteaza prin USB nu au neaparat fir. Mai exista si modelele de tip PS2 insa nu sunt deloc indicate in prezent, deoarece nu pot fi conectate la laptopuri si la o parte dintre calculatoarele noi. Erau insa foarte folosite in trecut.

Numarul mare de butoane poate fi important insa trebuie sa ne asiguram ca ne sunt utile. Uneori, prin modul in care sunt asezate, ne incurca in loc sa ne ajute. Ideal ar fi sa optam pentru un mouse care sa se plieze pe mana noastra, mai ales pe a celor care sunt stangaci. Nu trebuie sa ne stanjeneasca atunci cand il folosim.

In cazul in care activitatea noastra pe calculator sau laptop nu se rezuma la ascultat muzica, vazut filme si navigat pe net, ar trebui sa luam in calcul si rezolutia. Aceasta este importanta cand facem grafica. Ramanand in aceasta zona, trebuie sa tinem cont de faptul ca exista mouse-uri optice si cu laser. Primele sunt mai ieftine, insa cele din urma sunt mai performante pentru ca asigura o precizie foarte buna.

Daca folosim mouse-ul la un laptop sau notebook, atunci trebuie sa ne orientam spre unul cat mai mic, mai usor si care rezsita cat mai bine la umezeala. Avand in vedere ca vom folosi laptopul pe tot felul de suprafete si in tot felul de medii, e putin probabil sa observam tot timpul daca masa pe care il asezam e uscata. De asemenea, il putem lua cu noi la o terasa unde oricine poate varsa din greseala paharul cu apa.