Incoerenţa celor ce vorbesc despre violenţa în jocuri

Tocmai ce am dat gata un articol din revista GEO (pe budă, evident) despre shootere, RPG-uri şi altele şi cum fac din tine jocurile astea un cretin dependent şi un delicvent.

Urăsc articolele astea scrie de nepricepuţi şi nedocumentate. Evident, e foarte bine documentat când vine vorba despre „aoleu ce fac jocurile din plozii noştrii”. Dar nu am văzut să scrie nimic despre efectele benefice pe le au jocurile de orice fel asupra tânărului obsedat delicvent:

– Dezvoltă reflexele şi capacitatea de lua decizii rapide

– Dezvoltă inteligenţa, spiritul de observaţie şi atenţia (spre deosebire de televizor)

– Jocurile de rol, alias Role Playing Games, te pun în foarte multe situaţii în care trebuie să alegi, să iei decizii pe criterii morale, astfel având o valoare educativă deosebită

– Şi chiar dacă e discutabil, jocurile au şi o valoare educativă istorică, ştiinţifică, medicală etc.

-Culmea, simulatorele auto îţi îmbunătăţesc enorm capacitatea de a lua decizii în trafic, deoarece cu siguranţă te-ai mai întâlnit  deja în jocuri cu situaţii asemănătoare şi şti cel puţin teoretic ce trebuie făcut.

– Jocurile online s-a dovedit că dezvoltă capacitatea de socializare a tinerilor

Mai sunt şi altele, demonstrate şi ele prin studii pe eşantioane de gameri de laborator.

 

Nu zic, articolul aduce în discuţie nişte teme pozitive, dar le lasă în aer. Am citit în GEO că cercetătorii nu sunt foarte convinşi de propriile lor studii şi că da, există posibilitatea ca un tânăr violent să fie un pic mai dispus de a-şi exercita tendinţele in cauza jocurilor violente. Dar că nu prea e posibil ca un joc să facă dintr-un tânăr criminal. Ca urmare GEO trage următoare conluzie, cu alte cuvinte – Jocurile pe calculator sunt rele pentru că dau dependenţă şi pentru că pot reprezenta exact acel mic impuls care îl transformă pe un tânăr în delicvent (chiar aşa mic e impulsul ăla.. mă mir că am rămas cu dosarul gol)

Aşadar, autorul articolului nu şi-a înţeles propriul articol… Alo, poate ar trebui să-i lăsaţi pe cunoscători să scrie genul acesta de articole!