Cum sa selectezi temperatura potrivita pentru a calca orice material

Cel mai important lucru pe care ar trebui sa il inveti inainte de a calca hainele sau lenjeria de pat este setarea corecta a temperaturii raportata la materialul respectivului articol. Selectarea corecta a temperaturii poate face diferenta intre o treaba buna si un dezastru si va face calcarea mult mai usoara si mai rapida. Sa folosesti o temperatura gresita poate insemna sa fii nevoit sa muncesti mai mult pentru a elimina cutele, sau, in cel mai rau caz, o gaura de arsura.

Din fericire, una dintre caracteristicile celor mai multe fiare de calcat este o scala care indica setarea corecta a temperaturii pentru diferite tipuri de tesaturi. Aceasta diafragma utilizeaza o scara de la unu la sapte: unu fiind rece, sapte fiind foarte cald.

Toate masinile de calcat difera usor in functie de temperatura si producator. Daca te afli in situatia de a calca mai multe articole de imbracaminte, separa imbracamintea si lenjeria dupa tipul de tesatura inainte de a incepe sa calci.

Incepe prin calcarea articolelor care necesita temperatura cea mai scazuta- acetat si nailon-apoi treci la matase, poliester si alte materiale sintetice. In cele din urma, te poti ocupa si de materialele din bumbac si tesaturile de in.

Daca trebuie sa revii la o temperatura mai joasa a fierului, lasa fierul cel putin cinci minute sa se raceasca inainte de a-l utiliza din nou.

Atunci cand ai indoieli cu privire la ce temperatura sa utilizezi, porneste de la o temperatura joasa, pe care o poti ridica treptat, pentru a elimina cutele mai dure.

In cazul materialelor din catifea, este de preferat doar sa aburiti materialul, nu sa il calcati, pentru e evita aparitia cutelor. Daca acestea sunt destul de evidente, aseaza materialul pe un prosop alb si apasa pe o parte a tesaturii cu o atingere foarte usoara. Dupa calcare, utilizeaza aburul doar pe partea frontala a tesaturii.

Pentru tesaturile din lana, utilizeaza o carpa umeda de presare intre fier si tesatura. Calca materialul pe dos, pentru a preveni aparitia petelor stralucitoare.

In cazul materialelor din satin, este indicat sa nu folosesti aburi care sa lase urme de apa pe tesatura.

fotografie publicata de: fierdecalcat.ro