Șapte trăsături văzute ca fiind morale de întreaga lume

O cercetare nouă de la Universitatea din Oxford relevă faptul că oamenii de pretutindeni, de fapt, împărtășesc câteva reguli morale – șapte, pentru a fi exacte.

Antropologii din Marea Britanie spun că ajutându-vă familia, ajutând grupul dvs., returnând favoruri, curajul, respectul față de superiori, împărțirea echitabilă a resurselor și respectarea proprietății altora sunt lucruri pe care cu toții le avem în vedere. Constatările se bazează pe un sondaj de 60 de culturi din întreaga lume.

Universal plăcut

Deși o cercetare anterioară a analizat regulile morale la nivel local, acesta este primul care le analizează într-un eșantion reprezentativ global al societăților. Este cel mai amplu si mai cuprinzator sondaj transcultural al moralului realizat vreodata, scriu autorii. În ansamblu, echipa a analizat conturile etnografice ale comportamentului etic din 60 de societăți, cuprinzând peste 600.000 de cuvinte din peste 600 de surse.

„Oamenii de pretutindeni se confruntă cu un set similar de probleme sociale și folosesc un set similar de reguli morale pentru a le rezolva. După cum s-a prevăzut, aceste șapte reguli morale par să fie universale în întreaga cultură. Toată lumea de pretutindeni împărtășește un cod moral comun. Toți sunt de acord că promovând binele comun și colaborarea sunt un lucru bun”, spun cercetătorii.

Una dintre teoriile pe care acest studiu le pune la încercare este că moralitatea a evoluat pentru a promova cooperarea în grup. Această teorie propune că, deoarece există multe modalități diferite de a lucra împreună, ar trebui să existe mai multe modele de comportament pe care oamenii le consideră drept morale sau etice.

Echipa a analizat cele șapte modele de moralitate pe care le-am menționat mai devreme. Aceste șapte sunt expresii a patru tipuri fundamentale de cooperare, echipa explică: „alocarea resurselor rudelor; coordonare spre avantaj reciproc; schimb social; și rezolvarea conflictelor.”

Selecția de părinți ne face să ne simțim nevoiți să ne îngrijim pentru familia noastră și să ne îndepărtăm de relațiile incestuoase. Coordonarea avantajului reciproc ne împinge să formăm grupuri și să prețuim solidaritatea și loialitatea. Schimbul social se bazează pe abilitatea noastră de a avea încredere în ceilalți, de a face reciproc favoruri, de a ne simți vinovați și de recunoștință, de a ne amenda și de a ierta. În cele din urmă, rezolvarea conflictelor explică motivul pentru care ne angajăm în afișări costisitoare, cum ar fi curajul și generozitatea, am înălțimea față de superiorii noștri, încercăm să soluționăm corect disputele și să respectăm proprietatea celorlalți.

Toate aceste șapte comportamente cooperative au fost universal considerate bune din punct de vedere moral, au constatat autori. Mai important, echipa nu a găsit nici o societate în care nici unul dintre ei nu era considerat moral rău. În cele din urmă, echipa scrie că acestea au fost remarcate ca fiind etice de-a lungul continentelor cu o frecvență mai mult sau mai puțin egală – cu alte cuvinte, ele nu erau exclusive unei regiuni.

În timp ce culturile și societățile din întreaga lume dețineau aceste șapte elemente ca reguli morale de bază, echipa a găsit variații în modul în care au fost clasate. Echipa intenționează să adune în viitor informații despre valorile morale moderne, pentru a vedea cum diferențele dintre clasamentele morale afectează astăzi cooperarea în diferite condiții sociale.