De ce oamenii sunt atât de ușor convinși de oamenii din clasă înaltă

Foarte adesea, persoanele care au avut o educație bogată și provin dintr-o familie bună – să le numim persoane de clasă superioară – par să fie capabile să convingă pe alții că sunt mai competenți decât sunt de fapt. Fie că este vorba de unii politicieni sau de șeful de la compania dvs., exemple de acest efect abundă. Și, potrivit unui nou studiu realizat de psihologii de la Universitatea din Virginia, acest efect poate fi explicat prin excesul de încredere, pe care străinul îl interpretează greșit drept competență.

Un alt avantaj al clasei sociale superioare

„Pe baza unei colecții de constatări care sugerează că diferitele contexte sociale de clasă au efecte puternice asupra sentimentului de sine al oamenilor, propunem ca clasa socială să formeze convingerile pe care oamenii le dețin despre abilitățile lor și că, la rândul lor, implicațiile importante pentru modul în care statutul ierarhiile se perpetuează „, au scris autorii în studiul publicat în Jurnalul Personalității și al Psihologiei Sociale.

Studiul a constat din patru experimente. În primul experiment, 150 000 de proprietari de întreprinderi mici din Mexic care au căutat un împrumut au furnizat informații despre nivelul veniturilor și nivelul de educație. De asemenea, li s-a cerut să-și auto-raporteze statutul social prin selectarea unei trepte pe o scară. Ca măsură de competență, fiecare participant a efectuat un test de memorie și a trebuit să estimeze cât de bine credeau că au rezolvat în comparație cu ceilalți participanți. Potrivit rezultatelor, oamenii de clasă superioară au avut, în general, performanțe mai bune decât alții – deși nu aproape în măsura în care au presupus că au făcut-o.

Un al doilea studiu care a implicat 230 de studenți ai Universității din Virginia a arătat că elevii aparținând unei clase sociale superioare nu au reușit să depășească performanțele colegilor lor într-un joc de trivia, în ciuda faptului că erau aproape siguri că au făcut-o. Pentru această parte, clasa socială a fost evaluată de către studenți (cum se vedeau în raport cu ceilalți din Statele Unite), precum și veniturile și educația părinților lor.

Aceiasi studenti au participat si la un interviu de locuri de munca, care a fost inregistrat de cercetatori. Un grup de străini a fost instruit să urmărească interviurile și să evalueze candidații. Interesant, acești oameni au selectat, în general, aceiași oameni care și-au supraestimat abilitățile trivia mai devreme.

Anterior, alte studii au constatat că persoanele supra-confidențiale au fost în general percepute ca fiind mai competente. Cu toate acestea, cercetatorii spun ca nu doresc ca publicul sa creada ca ar trebui sa se straduiasca sa fie increzatori. Accidentele pieței bursiere, accidentele auto, viețile oamenilor și mijloacele de trai au fost pierdute din cauza suprasolicitării în situații critice. În schimb, concluziile ar trebui să îi inspire pe manageri, recrutatori și alegătorii să se concentreze mai mult pe fapte despre oameni decât de unde provin acești indivizi.