Corbii pot transmite emoții negative unul de altul, la fel ca oamenii

Corbii sunt unele dintre cele mai deștepte creaturi din regnul animal, deci nu e de mirare să auzim studii care le atribuie calități asemănătoare omului. Potrivit unor cercetări recente, corbii pot dezvolta o dispoziție proastă când sunt expuși la vârstnici tulburați – un fenomen psihologic cunoscut sub numele de contagiune emoțională negativă.

Oamenii reprezintă cele mai complexe specii sociale de pe planetă, care au consacrat unelte incredibil de sofisticate verbale și non-verbale pentru a comunica cu alte persoane. Pentru ca interacțiunile sociale să devină mai eficiente, oamenii au dezvoltat, de asemenea, diverse mijloace de a citi emoțiile și gândurile celor din jurul nostru. Asemenea abilități pot chiar să însemne diferența dintre viață și moarte – ceea ce explică presiunea evolutivă care a dus la proliferarea lor. De exemplu, putem judeca instantaneu dacă o altă persoană este în durere din expresia facială, ceea ce ne spune că atât persoana respectivă are nevoie de ajutor, cât și pericolul se află în apropiere. Mai mult, emoțiile unei alte persoane pot fi transmise rapid.

Studiile au arătat că simpla examinare a expresiilor faciale ale unei persoane ne determină să adoptăm o expresie facială similară, cel mai adesea fără a o realiza. Deci, se pare că interacțiunile noastre sociale sunt subliniate de emoții împărtășite, interfețe de mimică emoțională inconștientă. În afară de toate, există un fel de contagiune emoțională – procesul în care o persoană captează și simte starea emoțională a altuia, fără să-și dea seama că emoția nu este chiar a lor. Printre exemplele acestui fenomen se numără entuziasmul care se ridică printre fanii de pe un stadion de fotbal, panica care se răspândește într-o mulțime.

Intr-un nou studiu, cercetatorii arata ca contagiunea emotionala poate fi prezenta si printre corbi (Corvus corax). Aceste păsări sunt considerate printre cele mai inteligente animale – pot anticipa viitorul, pot imita lupi pentru a îi atrage și alte lucruri senzaționale. Având în vedere intelectul superior și comportamentul social aspru, cercetătorii se întreabă dacă corbii manifestă și o contagiune emoțională.

Echipa a proiectat o serie de experimente care au evaluat contagiunea emoțională negativă, care este mai evidentă decât emoțiile pozitive. Cercetătorii de la Universitatea din Viena și Universitatea din Zurich au avut opt ​​corbii pentru experimente, unde fiecare pereche avea posibilitatea de a alege între o cutie care nu conținea nimic și una care conținea brânză (gustarea preferată). După ce păsările au aflat ce cutie era fie goală, fie umplută cu brânză. Păsărilor li se prezent o a treia cutie.

Această a treia cutie a fost destinată să evalueze optimismul sau pesimismul – un tip de experiment cunoscut în general ca un test de părtinire cognitivă. În ultima parte a experimentului, păsările au fost separate și apoi unul dintre ele a primit morcovi (nu alimentul favorit) sau mâncare uscată pentru câini (pe care o iubesc). Celălalt corb poate observa cum se comporta celălalt partener, dar nu i se permitea să vadă mâncarea aleasă. Un test de părtinire cognitivă a fost dat din nou de către cercetători.

Când corbii au văzut că unii corbi se comportau negativ, ei au și-au acordat mai mult timp să investigheze a treia casetă prezentată lor. Acest lucru sugerează că „starea de spirit” proastă a fost transferată observatorului. Corbii care au observat un comportament normal au prezentat și ei un comportament normal.

Studii precum acestea ar putea ajuta la descoperirea originii acestui fenomen psihologic ciudat, precum și la comportamente mai largi, cum ar fi empatia. Anterior, cercetatorii au descoperit dovezi de contagiune emotionala printre alte animale non-umane, cum ar fi maimute si caini.