Folosind cuvinte emoționale puteți proteja adolescenții de depresie

Descriindu-le emotiile negative in moduri si nuante precise puteți proteja adolescentii de depresie, arata un nou studiu.

„Adolescenții care folosesc termeni mai granulați, cum ar fi mă simt supărat” sau mă simt frustrat” sau „mă simt rușinat– în loc să spună pur și simplu Mă simt prost– sunt mai bine protejați împotriva apariției simptomelor depresive după ce au suferit un eveniment stresant„, spune Lisa Starr, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Rochester.

Studiul diferențierii emoționale negative sau NED – capacitatea de a face distincții fine între emotiile negative și aplicarea unor etichete precise – arată că adolescenții care au scoruri reduse tind să-și descrie sentimentele în termeni mai generali, cum ar fi răi sau supărați.

Acest lucru îi poate face mai puțin capabili să gestioneze emotiile negative, inclusiv capacitatea de a dezvolta strategii de coping care ar putea ajuta la reglarea modului în care se simt.

EMOȚIILE OFERĂ INFORMAȚII

„Emoțiile transmit o mulțime de informații, comunică informații despre starea motivațională a persoanei, nivelul de excitare, valența emoțională și aprecierea experienței amenințătoare”, spune Starr. O persoană trebuie să integreze toate aceste informații pentru a-și da seama – Mă simt iritat sau mă simt supărat, jenat sau simt altă emoție?

Odată ce știți aceste informați, le puteți utiliza pentru a vă ajuta să determinați cel mai bun mod de acțiune, spune Starr. Mă va ajuta să prezic cum se va desfășura experiența mea emoțională și cum pot regla cel mai bine aceste emoții pentru a mă simți mai bine.

Cercetătorii au descoperit că un NED scăzut consolidează legătura dintre evenimentele de viață stresante și depresie, ceea ce duc la reducerea bunăstării psihologice.

Concentrându-se exclusiv pe adolescență – o perioadă de risc pentru depresie – studiul se axează pe un decalaj în cercetare până în prezent. Studiile anterioare sugerează că, în timpul adolescenței, NED-ul unei persoane se prăbușește la cel mai jos punct, în comparație cu cel al copiilor mai mici sau al adulților. În timpul acestui moment extrem de crucial, ratele de depresie cresc în mod constant, spun cercetătorii.

Studiile anterioare au arătat că depresia și NED scăzut sunt înterconectate, dar încă nu au testat dacă un NED scăzut a precedat depresia.