Creative vs. Kawakami

Unul dintre cele mai „scârboase” scandaluri din ultima vreme în ceea ce priveşte drepturile intelectuale s-a desfăşurat între gigantul Creative şi un biet copil inteligent, Daniel Kawakami. Acest pui de geniu, că nu-i pot spune altfel, s-a apucat şi a făcut 3 pachete mari şi late de drivere compatibile cu Vista pentru serii vechi de plăci de sunet de la Creative.

Este vorba de vechile serii de plăci  PCI 128, Soundblaster Live 5.1 etc şi mai noile Sound Blaster Live! 24bit şi respectiv seria Audigy. Probabil că dacă aveţi una dintre aceste plăci, aţi constatat că vă lipsesc opţiuni absolut esenţiale gen Bass Redirection, motiv pentru care plăcile sunt complet inutile pe sistemele de sunet 5.1. După Iulie 2007, Creative nu şi-a mai bătut capul să scoată nişte drivere funcţionale, pentru că no, interesul lor era să vândă noile X-Fi, cu ştampila de Vista Ready. Drept recompensă pentru efortul depus, Daniel K. s-a ales cu un scandal enorm din partea Creative prin care erau în stare să-l asasineze pentru încălcare drepturilor de proprietate.

Cu alte cuvinte, cu ce drept s-a băgat el să repare driverele lor, când scrie clar că nimeni pe lumea asta în afară de ei nu are voie să îşi bage nasul în ele. Cel mai jegos din partea Creative a fost că în loc să trimită un e-mail omului şi să-i spună să se oprească, ei au ales să-l atace public, adică să facă din el un exemplu negativ, cum era pe vremuri la noi cu răsculaţii, să-i pună capul într-o ţepuşă la intrarea în cetate.

Omul normal că nu a avut puterea să lupte cu un asemenea gigant, drept urmare, şi-a luat jucăriile şi s-a retras înapoi la el în ţarc. Concluzia este că unele companii fac greşeli enorme în ceea ce priveşte relaţiile cu publicul, prin astfel de acte complet stupide, fără sens şi inumane practic. Am fost informaţi că respectiva companie ne consideră o cireadă de vite pe care ei o „mână” cum vor. Şi aşa o fi… Eu personal ştiu că nu voi mai cumpăra vreodată o placă de sunet Creative, pentru că la un moment dat, foarte curând, nu va mai conta pentru ei dacă mai pot să o folosesc sau nu. Şi nu mi se pare normal să arunc pur şi simplu cu banii pe fereastră.