Cum stresul vă împiedică memoria pe termen scurt

Memoria pe termen scurt ne ajută să facem față unor cantități mari de informații. Stresul o distruge.

Stresul poate fi un mecanism foarte util pentru a ne îmbunătăți concentrarea și puterea în anumite momente. Pe de altă parte, toată lumea știe și sentimentul că, din cauza stresului, unul tinde să fie mai uituc și mai distras în alte sarcini. Ați uitat, de exemplu, o scurtă întâlnire cu un coleg sau nu vă amintiți unde ați pus cheile.

O nouă cercetare dezvăluie cum este posibil acest lucru. Se pare că stresul influențează modul în care funcționează memoria noastră pe termen scurt. Acest sistem de memorie, situat în cortexul prefrontal, ne ajută să ne amintim temporar cantități mari de informații percepute. Se stochează prima parte a acestei fraze, astfel încât să puteți termina să o citiți fără să uitați prima jumătate din nou. De la 1 până la o jumătate de secundă, informațiile din neuroni sunt șterse și înlocuite cu ceva nou care ne atrage atenția. Astfel, ne ajută să realizăm sarcini care par atât de simple: le puteți face fără să vă gândiți la ele.

Comunicare și stimulare

S-a descoperit că pentru celulele neuronale din cortexul prefrontal pentru a păstra această informație stocată „la îndemână”, trebuie să continue să tragă și să se reia. Un cercetător explică: Dar dacă neuronul nu se stimulează din nou în mai mult de o secundă, acea informație este pierdută.

Cand stresul a fost aplicat la sobolani, cercetatorii au descoperit ca acest lucru a determinat neuronii din memoria pe termen scurt sa intrerupa acest ciclu de ardere. Cu alte cuvinte, neuronii nu-și mai amintesc ce trebuie să-și amintească. Acest lucru a dus cercetatorii la concluzia ca stresul afecteaza in mod semnificativ capacitatile noastre de memorie pe termen scurt si astfel ne transforma in suferinzi de stres incomod, cautandu-ne cheile in timp ce incercam sa ne amintim ce sa aducem de la magazinul alimentar.