Ticurile nu trec odată cu timpul, ci copiii învață să le controleze

Cel puțin 20% din copiii de vârstă școlară elementară dezvoltă ticuri, cum ar fi clipit excesiv, curățarea gâtului sau sniffing, dar pentru majoritatea copiilor, ticurile nu devin o problemă pe termen lung. O ide convențională a susținut că cele mai multe ticuri dispar singure și că numai în cazuri rare devin cronice sau se dezvoltă într-o tulburare, cum ar fi sindromul Tourette.

„Am descoperit că ticurile erau încă prezente la un an după ce au apărut pentru prima dată, dar mulți dintre copiii pe care i-am studiat și-au dat seama cum să le suprime, spune cercetătorul principal Kevin J. Black, profesor de psihiatrie la Universitatea Washington din St Louis .

„Descoperind cum pot controla aceste ticuri ar putea ajuta alti copii sa faca acelasi lucru si probabil sa evite tulburari cronice cum ar fi sindromul Tourette. Tulburarile cronice ale ticurilor afecteaza circa 3% din populatie, adauga el.

Un an după apariția ticurilor

Cercetatorii au examinat 45 de copii care tocmai au inceput sa dezvolte un fel de tic. Copiii aveau vârste cuprinse între 5 și 10 ani, cu o vârstă medie de aproximativ 7 ani și jumătate.

30 dintre copii erau băieți – tulburările sunt mai frecvente – iar ceilalți 15 copii erau fete. Toți copiii au fost examinați în câteva luni de la apariția ticurilor lor, și a doua oară după 12 luni de la începerea ticurilor.

„In primul rand, asteptarile noastre au fost ca unul din 10 copii ar avea inca ticuri, spune primul autor Soyoung Kim, asociat de cercetare post-doctoral in psihiatrie. Cei mai mulți și-au îmbunătățit ticurile un an mai târziu, dar spre surprinderea noastră în fiecare caz, copiii încă aveau ticuri – mulți dintre ei le controlau mai bine”.

Cercetătorii au verificat prezența ticurilor lăsând fiecare copil singur într-o cameră cu o cameră video. Ei au descoperit că este posibil ca majoritatea copiilor să suprime ticurile atunci când cercetătorii îi urmăreau în timpul examenelor neurologice. Dar când au rămas singuri, copiii au prezentat ticuri, fără excepție.

„Cred că ticurile sunt fascinante, deoarece ele ilustrează interacțiunea dintre ceea ce este volitiv și ceea ce este involuntar, spune Black. Oamenii nu țin cont de scop, iar cei mai mulți le pot suprima pentru o perioadă scurtă de timp, dar la un moment dat va ieși la iveală”.

Un istoric al tulburării de anxietate a fost printre predictorii unei incapacități de a controla sau suprima ticurile. Având trei sau mai multe ticuri vocale, cum ar fi curățarea gâtului sau alte zgomote, a indicat, de asemenea, o probabilitate de ticuri evidente un an mai târziu.

În plus, copiii cu scoruri mai mari pe Social Responsiveness Scale – un test care măsoară comportamentele privind spectrul autismului – au fost, de asemenea, susceptibili de a avea probleme continue cu ticurile la un an de la apriția acestora.

Cercetatorii au folosit un sistem de recompensa pentru a determina daca copiii pot suprima ticurile. Într-un exercițiu de studiu, ei au recompensat copiii cu un simbol în valoare de câțiva bani pentru fiecare 10 secunde în care ar putea să se abțină de la ticuri.