Modul în care ne gestionăm emoțiile

Avem mai mult control asupra modului în care alte persoane influențează emoțiile noastre decât cele realizate anterior, informează cercetătorii.

Într-un nou studiu, psihologii au examinat de ce unii oameni răspund diferit la o situație supărătoare și au aflat că motivațiile oamenilor joacă un rol important în modul în care reacționează. Cercetătorii au descoperit că atunci când o persoană dorea să rămână liniștită, ea nu s-a lăsat perturbată de oamenii care o supărau. Dar dacă voia să se simtă supărată, oamenii supărați o influențau foarte mult.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca oamenii care au dorit sa se simta suparați, au devenit mai emotionali atunci cand au aflat ca ceilalti oameni au fost la fel de suparati ca si ei, conform rezultatelor dintr-o serie de experimente de laborator efectuate de cercetatori.

„Am știut de mult că oamenii încearcă adesea să-și reglementeze emoțiile atunci când cred că nu sunt de folos”, spune James Gross, profesor de psihologie la Universitatea Stanford. „Acest set de studii extinde această perspectivă, arătând că oamenii pot regla și modul în care sunt influențați de emoțiile altora”.

Pentru a afla cum reacționează oamenii la situații supărătoare și pentru a răspunde celorlalți în jurul lor, cercetătorii au examinat furia oamenilor față de evenimentele încărcate politic într-o serie de studii de laborator cu 107 participanți. Echipa a analizat, de asemenea, aproape 19 milioane de postări ca răspuns la filmările lui Michael Brown din Ferguson, Missouri în 2014.

În studiile de laborator, cercetătorii au arătat participanților imagini care ar putea declanșa emoții supărătoare, de exemplu, oameni care ard steagul american și soldați americani care abuzează prizonieri în închisoarea Abu Ghraib din Irak. Cercetătorii au spus, de asemenea, participanților cum s-au simțit alte persoane când au văzut aceste imagini.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au dorit să se simtă mai puțin supărți au fost de trei ori mai predispuși să fie mai mult influențați de oamenii care exprimă emoții calme decât de oamenii supărați. Dar participanții care voiau să se simtă supărați au avut de trei ori mai multe șanse să fie influențați de alți oameni mai supărați decât ei, spre deosebire de persoanele cu emoții mai calme. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că acești participanți au devenit mai emoționali când au aflat că și alții simțeau emoții similare cu ei.

„Gradul în care oamenii spun că au fost motivați să simtă sau nu anumite emoții a prezis cât de mult ar fi influențați atunci când au fost expuși la emoții din partea altor membri ai grupului”, spune autorul principal, Amit Goldenberg, candidat la doctorat în psihologie.